Тайнството на словото

Дани Йончева - гост автор на Womanlike

“В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. “, е казал Йоан много отдавна. А според книга „Битие“ всеблагият Бог твори, като изрича. Словото се явява в основата на всичко- на Земята, на хората, на живота… .
Замислете се само какво би било без него, колко трудно бихме се разбирали, творили. Разбира се, има изключения, живеем в разнообразен свят. Има хора, които не могат да говорят, но те все пак са намерили начин да си кореспондират – имат свое слово, ако мога така да се изразя. Немите хора общуват невербално, а животните- чрез звуци. Бих казала дори, че въпреки липсата на говор, те все пак използват Словото – само че тяхно, малко по-различно, модифицирано, специално. Намерили са начин да се свържат с останалия свят, с всичко. Неслучайно словото е толкова важно и необходимо за нас. То има силата да сплотява и интегрира.
Библейската истина, че словото е начало на всичко, получава ежедневни потвърждения в човешките жестове. Чрез него нараняваме, изразяваме любов, щастие. И тайнството му идва оттам – ние сами избираме как и за какво да го ползваме. Дали за добро, или лошо, въпреки че тези понятия за всекиго имат различно значение. Ако за мен едно е добро, за Вас най-вероятно няма да бъде така, и обратното. И това е чарът на нашия свят, свят на изгубени, лутащи се същества, търсещи себе си и намиращи се. Словото е част от нас, каквито и да сме, държим избора в ръцете си, той винаги е личен и всяко оправдение е израз на безсилие. А християнските философи и теолози, които се вглеждат в „Книгата на книгите“, ни учат, че човекът е надарен с изключителна сила, скрита в свободната му воля.
Светът е слово и ние сме слово. Тези, които умеят да боравят с него, се издигат във всичко- в очите на хората, в работата си, в живота изобщо. „Който, бъдейки сияние на Неговата слава и отпечатък на Неговото същество и държейки всичко чрез словото на Своята мощ, след като извърши (чрез себе си) очистване на греховете, седна отдясно на Величието във висините.“- Евреи 1:3. Тези думи са изречени толкова отдавна, а все още са актуални. Словото е част от нас, това сме ние всъщност. Чрез него съществуваме, благодарение на него четем и пак заради него имаме история, знаем кои сме, откъде идваме и кои грешки не бива да повтаряме, за да живеем по-добре.
Дали осъзнаваме, или не, братята Кирил и Методий, създавайки азбуката ни, са ни обединили много повече, отколкото държавните граници и която и да е политическа сила. Те са го направили отново чрез словото, отново чрез силата на буквите и думите. Чрез новосъздадената азбука, от славяни и прабългари сме се превърнали в обединени от общ език и култура българи.
Чрез Словото се борим, завладяваме и пак чрез него губим. Ето в това е тайнството му. То може да ни бъде приятел и да работи за нас, но може да ни бъде и враг. Трябва само да направим един-единствен избор!

Дани Йончева

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend