Село Баня между Рила, Пирин и Родопите

“Друго си е да тръгнеш по Пирина, да дишаш въздух, отваря ти се душата!И Родопите са красиви, ама Пирина си е Пирин!”

След като чух тези думи на един кореняк баненец се замислих за това колко много човек е свързан с корена си. Ако попитате човек от Родопите коя е най-хубавата планина, със сигурност ще ви отговори:”Родопите”!

Село Баня се е сгушило между Рила, Пирин и Родопите. На 5 км. от зимния курорт Банско, селото предлага възможности за минерален плаж и приятни разходки на чист въздух.

Нашата обиколка започна от обновения парк,  където се намира турската баня. Обектът е затворен за ползване, но това не пречи на любопитните да надничат през прозорчето.

Добре, защо иначе има сложени стъпала?!

Любопитство....
Баланс
Турската баня

Естествено хигиената в миналото е била приоритет и за българското население, тъй че след кратка разходка стигаме и до Българската баня. Тя е реставрирана и пред нея има изградена сцена, която се ползва за културни събития в селото.

Към Българската баня
Приятелки на разходка в Баня
Всичко тече, всичко отминава!
Българската баня
Пред Българската баня
Информационна табела
Информационна табела на брайлово писмо

В непосредствена близост е и паметника на Неофит Рилски – виден възрожденски книжовник и един от най-задълбочените и филолози от епохата на Възраждането.

 Ето какво четем за него в  Енциклопедия на българската възрожденска литература, Иван Радев, Радослав Радев  и колектив, В.Търново, 1997г.:

Автор на  “Болгарска граматика”(1835) , която е първият филологически документ, в който компетентно и задълбочено се обсъждат въпросите на изграждане на български национален книжовен език и на единството му като необходима предпоставка за успешното развитие на просветата и културата.  К. Иречек го нарича “патриарх на българските учители” заради това, че голяма част от живота си посвещава на преустройството на образователното дело в съответствие с новите задачи на времето и под негово ръководство израства внушителна група български педагози.

Неофит Рилски е сред забележителните книжовници енциклопедисти от първата половина на XIX век, който дават облика на Българското просвещение и осъществяват първата културна реформа през Възраждането. 

От другата страна на този своеобразен площад е разположена старата Месопродавница и Пивница от 1832 година. Реставрирана отвън и пълна със спомени за веселие и живот отвътре.

Друга забележителност в  село Баня е единственият запазен паметник на Ленин и Георги Димитров в България. До тях е увековечена и част от поемата “Септември” от Гео Милев. Интересно историческо  свидетелство за едно отминало време. 

Климатът в Баня е планински и сутрин, и вечер е хладно, но през деня човек може да се наслади на минералната вода под слънчевите лъчи. В селото има чудесно поддържан обществен басейн с минерална вода на съвсем достъпни( дори символични) цени. 

Ние се приютихме в къща за гости “Свети Георги”, която е едно скрито съкровище в Баня. Отвън не можеш да разбереш каква красота се крие отвътре. Всъщност това в голяма степен важи и за хората. В къщата има прекрасно поддържан двор с  много цветя и интересни  ръчноизработени детайли. Много приятно и удобно място за  почивка с деца. 

Дворът на къща за гости "Свети Георги" в с. Баня
Пирин!

Баненски гледки към Пирина – уж ти се струва съвсем близо планината, а тръгнеш ли да вървиш е далече, далече. Важното е да не спираш да се движиш към целите си и да вярваш, защото всяко пътешествие започва само с една – единствена крачка. 

С любов за момичето от снимката – Мирослава Бергова, която нито за миг не спря да вярва в мен!

 За още интересни истории:
Последвайте Womanlike във Facebook и  Instagram!

3 коментара

  • Благодарим за прекрасните думи, Ели! Може ли да споделя статията във фейсбук, в групата за с. Баня?

    Reply
    • Разбира се!И аз благодаря от сърце!

      Reply

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend