Историята на една лавандулова любов

С жаждата за това да правим все по-интересни и запомнящи се снимки и да ги постваме в мрежата, в последните години стават все по-популярни фотосесии в лавандулови полета, слънчогледи или макове. Природата е съвършена за разлика от човека, който се стреми към това“ Как изглеждам? Дали хората ме харесват? „Лайковете“ в мрежата стават критерий за ценност.Тъжно, но факт. Не исках да започвам по този начин този текст, но  за мен нещата винаги имат две страни.

От другата страна на красивите снимки стоят едни хора, които влагат средства, усилия и много труд, за да сътворяват този прекрасен лилав декор.

Венци и Нели с първото им дете - лавандуловото поле:)

Запознах се с Венци и Нели на тяхното лавандулово поле, което се намира малко след село Дуванлии по пътя за Хисаря. Млади, интелигентни, вдъхновени. А любовта между тях се усеща по-силно и от лавандуловия аромат.

 Докато си говорехме, имах чувството, че животът ме залива с енергията на младостта и ентусиазма, без пози, без преструвки, естествени и убедени, в това което правят. А то е да  сбъдват мечтите си, не някъде в чужбина, а в Дуванлии. Венци ми разказва как е работел за контролен орган по подобен вид насаждения и винаги е искал да си има собствено лавандулово поле.

И воала!Когато искаш нещо, цялата Вселена ти съдейства. В непосредствена близост до лавандуловото поле, младото семейство си е засадило и огромна площ с пъпеши, които не са толкова атрактивни за снимки, но през август, ще се насладим на вкуса им.

Не може само естетика, трябва и да се яде!

Да не мислите, че  лавандуловото поле е засадено само за фотосесии?

Естествено, че не!

От него Венци и Надя произвеждат лавандулови сапуни(ръчноизработени), лавандулов спирт, лавандулова вода за почистване на грим и лице, лавандулово масло. Лавандулата е известна с успокояващото си действие върху нервната система, козметичните ползи върху кожата (лавандулова вода) и косата(лавандулово масло), с маслото се правят и релаксиращи масажи.

Ароматът на лавандула е много приятен за хората, но отблъскващ за всякакви насекоми като комари, например, което прави лавандулата естествен репелент.

Тази година Венци и Нели са решили да добавят допълнителна декорация в полето си за по-интересни снимки. Можете да се възползвате от услугите на професионални фотографи на място, но и да се наснимате сами напълно безплатно.

На „входа“ на  полето  можете да си купите от лавандуловите благинки, които е произвело младото семейство. Аз лично си взех ръчноизработен сапун, за съжаление  не мога да намеря подходящи думи, за да ви  опиша упойващия му аромат.

Все пак не забравяйте да спазвате няколко прости правила, докато се снимате:

 • На първо място: Нека да уважаваме труда на хората!
 • Не късайте стръкчета лавандула – ако ги помолите, Венци и Нели ще ви отрежат букетче за минимална цена!
 • Стъпвайте внимателно между редовете, има достъчно място, за да не се настъпват растенията!
 • Относно стила и цвета на дрехите – естествено за жените най-добрият избор е рокля, а цветът е добре  да бъде контрастен на лилавото – бяло, жълто, зелено, бледорозово или бледосиньо.

Помнете, че с каквото и да се облечете, където и да се снимате, истинската красота е в излъчването на човека, във вътрешния пламък на личността, който  прави всеки от нас уникален.

Пожелавам ви, ако решите да посетите Венци и Нели и тяхното първо дете – лавандуловото поле, не просто да направите едни снимки, а да съумеете да почувствате енергията на мястото.

За мен се събира в три думи:

Любов. Лавандули. Вдъхновение.

Последвайте Womanlike във  Facebook  и Instagram!

2 коментара

 • Елисавета,пишеш увлекателно,удоволствие е да чета!
  Успяваш да ме заредиш позитивно,забавлявам се и се усмихвам!

  Reply
  • Благодаря ти,Марина!Аз съм щастлива!Щом съм накарала един човек да се усмихва!

   Reply

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend