Въпрос на чест – да посетиш Macchiato в Троян

         Началото на едно дълго мечтано женско пътуване започна и завърши на едно и също място – Macchiato в центъра на  Троян. Заинтригувани от разказа на моята приятелка за местни деликатеси и привлечени от шума на реката, минахме покрай любопитна керамична арт инсталация и един своеобразен музей на открито, за да се озовем в Macchiato.

 Спазихме указанията и се настанихме на маса с изглед към реката.

Първото ми впечатление – всички са страшно любезни по един искрен и неподправен начин, който те кара да се чувстваш специален. Почувствах се още повече на мястото си като видях,  че тук изповядват  моята философия за живота:

Дъждовен ден? Кафе!

Слънчев ден? Кафе!

Стресиран си? Кафе!

Щастлив си? Кафе!

Вдъхновен си? Кафе!

Кафе? Кафе!

Менюто много ми допадна- кратко, но интересно. С гордост искам да отбележа, че имам сериозен напредък  – успях да снимам някаква храна преди  да съм я унищожила!Насладихме на Сините сливи в бекон– местен специалитет, който беше уникално вкусен, Трио разядки с хрупкава пърленка и оригинално  поднесени пресни картофки в тиганче, което ми изглеждаше като  туко-що излязло от сервиз за  детска игра, надничащо с любопитство към  света на възрастните.

Уникалните сливи в бекон
Наслада за сетивата - трио разядки с пърленка
Картофките в "детско" тиганче

 Ето го и него – стоящ на поличката – достолепен и горд, керамичен съд отпраща към едно отминало време, за което ми беше много интересно да науча от Петя (Управителката на Macchiato), когато започнах да правя снимки, тя  ми разказа, че това всъщност е двоен сватбен бърдук, който  някога служел като знак за честта на туко-що омъжената мома.

След първата брачна нощ на бащата  на момичето се поднасял двойния бърдук – ако е с греяна ракия- значи момата е честна, но ако ракията е студена  това означава, че бащата трябва да „откупи срама“ с пари, ниви, имоти. Стори ми се много тематично точно до този шедьовър на троянската керамика да стоят книгите „Снаха“ и „Вертеп“. Кое ще надделее – невинността или похотта? Каквото и да се случи през първата брачна нощ,  положително е било наложително да разбере цялото село. Щастие е, че това вече е  обичай, към който може да се обърнем с усмивка и това грубо навлизане в интимния свят на жената,  е минало.

Благодаря ти, Петя, че ми разказа тази история!

Обожавам истории за „едно време“, обичам такива предмети, които напомнят, че и преди нас хората са живели с техните страсти, чувства, обичаи, страхове и надежди. На втория етаж на Macchiato има точно такива черно-бели снимки. Ето и една от тях:

Троянски интелигенти(учители и учителки) на разходка в природата, 1906г.

Macchiato е едно място, наситено с положителна енергия, която се излъчва от все малък детайл.

   Не е само до вкусната храна, качественото кафе, които са превъзходни и трябва да се опитат задължително, а до усещането за уют и задушевност. Малки части история, вплетени ненатрапчиво в комфорта на съвремието и всичко това пред невероятната гледка към река Осъм.

Най-хубавото късметче: Успех!

One Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend