Ела за целувка в Белведере!

Когато планираш пътуване до Виена през първата седмица на май, очакването е, времето  да е топличко. Все пак май е най-хубавият пролетен месец! Не и във Виена през 2019-та година. Аристократичната красавица ни посреща с дъжд и студ.

Един от дъждовните дни решихме да прекараме в двореца Белведере. Там знаех, че се намира прочутата картина на Густав Климт “Целувката”.

 

Имам специална поръчка от България да я снимам в детайли. Влизаме в Белведере след около час чакане на една международна опашка. Този момент ми се струва абсолютна химера в наши дни!

Качваме се по едно много красиво стълбище, наляво, надясно и ето я!Целувката!

Изчакваме чинно да се наснимат няколкостотин азиатци и още толкова изискани туристки с неясен произход. Нареждам се и аз за снимка, че после като почвам едно детайлно снимане.

Как изглежда човек, който си мисли, че се снима пред оригинала на "Целувката"!

Минава ми през ума една престъпна мисъл:

“Бре, тези хора как са сложили тук на първа линия тази картина, толкова достъпен оригинал!”

( За справка картината се оценява на милиони евра!)

Ама си викам:” То австрийците –  интелигенция, да не са кат’ нас!”

След щателно фотозаснемане на детайлите,  продължаваме обиколката. В една от залите попадаме на голяма тълпа от хора, доста по-сериозна от всяко друго място в Белведере. 

Приближих се и какво да видя – “Целувката” в ОРИГИНАЛ, блеснала с цялата си златна красота!

Очевидно истинска възможност  за  детайлна фотография  няма, само  за спазване на дистанция!

Почувствах се все едно съм героиня от главата “Бай Ганьо пристига у Виена” на Алеко Константинов. “Целувката”, която детайлно заснех, че и себе си увековечих пред нея, се оказа  копие –  принт върху голяма повърхност.

Днес “Целувката ” може да се намери върху чаши, чанти, химикали и върху всякакви сувенири. Но да знаете, че оригиналът е само един във формата на точен квадрат, в солидна рамка и може да бъде видян само във виенския дворец “Белведере”!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend