Мисия: Детокс на гардероба!Какво да правим с ненужните дрехи?

        Всяко време от годината  е чудесен момент да се освободим от дрехите, които вече не носим. Пазим  стари дрехи с надеждата, че “Някой ден ще го облека!” или “Да стои за момента, в който отслабна!?” В крайна сметка “някой ден” никога не идва и запълваме гардеробите си с излишни неща, затрупваме се с дрехи и вещи, които вече са ни тотално ненужни. Складирането  на стари дрехи често е на чисто  емоционално ниво, свързваме дадена дреха със събитие или преживяване и спомените  и сантименталността ни карат да “стискаме” вещите. Трупането на дрехи за “някой ден” е вид запълване на душевни празнини, на “застояване” в минал емоционален момент. Освобождаването  от ненужните дрехи  е освобождаване на място за нова енергия, нови преживявания. За да дойде новото при нас, първо трябва да изпратим старото. Човек преминава през различни етапи в живота си, през изпитания и хубави моменти, но с всяко житейско  събитие ние се променяме, животът ни променя. Твърдо вярвам, че дрехите са отражение на вътрешния ни свят, поне лично за мен са, изборът на цветове, на модели оформят един личен стил, който отразява душевността на човека, а не стремежа му да бъде модерен.

Започнете с детокса на гардероба още днес! Можете да разпределите дрехите в три категории:

  1. Дрехи, които не съм обличала през последните две години( щях да напиша една, но 2020 година не е точен критерий, защото половината я изкарахме по пижами:);
  2. Дрехи, които не са вече моя размер;
  3. Износени и захабени дрехи;

Какви възможности имаш да се отървеш от старите дрехи разумно и отговорно?

1. Да  продадеш ненужните  дрехи  

        Ако дрехите са запазени и ти е трудна мисълта да ги дадеш за рециклиране, можеш да публикуваш обява в социалните мрежи или сайт за покупко-продажби и да си възвърнеш част от инвестицията. Това е много добра идея за официални тоалети като булчински, абитуриентски рокли, костюми, които са обличани само по веднъж за повод и отлежават в гардероба.

2. Да участваш в кампанията “Дрехите не са боклук”

         Можеш да   предадеш  ненужните дрехи в магазини Мания и да участваш в кампанията “Дрехите не са боклук”. За всеки пакет с дрехи  получаваш талон за 20% отстъпка за пазаруване в магазина, сигурен си, че няма да замърсиш околната среда, а текстилът ще бъде обработен и изпратен на нуждаещи се хора в Африка и Азия и най-хубавата част – по този начин помагаш на жените с рак на гърдата в България – всеки месец събраните средства от кампанията ще помагат на фондация “Една от 8” да осигури подкрепа за диагностицираните жени.  

 

3. Да разменяш дрехи с приятелки

         Можеш да  подариш  дрехите, които вече не носиш на приятелка. Всяка една от нас се променя и физически, и психически. Например аз сега не мога да си представя да нося дрехи, които съм носила преди 5 години, просто защото не съм същия човек, имам друг стил, друго усещане за себе си. Да си разменяме дрехи с приятелки е много хубава идея, защото хем дрехите ти заживяват втори живот, не харчиш излишни пари и допринасяш за опазване на околната среда. Такова начинание може да прерасне в малък празник, обмен на женска енергия и радост без нито един изхарчен лев! 

4. Да ги предадеш в контейнерите на БЧК

     Можеш да  поставиш дрехите – изпрани и изгладени в контейнерите за текстил  на БЧК, които се намират на паркингите на големите вериги магазини.

 5. Да дариш на хора в нужда

       Можеш да дариш стари запазени  дамски, мъжки или детски дрехи на социални организации и центрове за работа с деца и хора в риск.

Ако искаш  гардеробът ти  да придобие нов облик и оптимално да отговаря на твоята личност, можеш да прочетеш  полезни съвети при моята приятелка Ирен  в  нейната статия “Нов живот за есенния ни гардероб в 3 стъпки”.

Ако статията е била полезна за теб, сподели я с приятели!

Последвай Womanlike във  Facebook и Instagram!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend