5 идеи как да носим български шевици

В наши дни българската шевица се радва на възраждане, което е свързано най-вече с фолклорните клубове за народни танци. Съвременният човек има необходимост да се връща към корените си, да пази традицията и да вярва в магичната сила закодирана в шевицата и българския народен танц.

Моята среща с дрехите с шевици се случи на едно много любимо  място в сърцето на квартал Капана в Пловдив – Ателие Моделиани. Тук са ми се сбъднали най-много мечти, чувствала съм се най-красива и женствена. За времето на нашата любов, Ани и Пепи са изпълнявали всичките ми фантазии, свързани със стила.

В моделианската шевица  са вплетени червено, синьо, жълто и зелено:

  • Червеното е живот, любов, раждане;
  • Синьото е безкрайната шир на небето и свободата;
  • Жълтотото е слънцето, което се свързва с плодородието.
  • Зеленото е знак за възраждащата се природа.

Символиката на цветовете се преплита с формите – кръст (посоките на света и разрастването на рода) и цвете (женствеността).

1. Спортно-елегантна рокля

“Разкошът трябва да е удобен, иначе не е никакъв разкош!”   Коко Шанел

Признавам си: Любима ми е!Спортно-елегантната рокля с шевици е много мека и приятна за носене. Има страхотна кройка, която създава илюзията, че си по-слаба! (Има ли жена, която не си мечтае за това?)

Великата илюзия!

Малка черна рокля, но с шевици!

2.Сукман

Сукманът е бил съществен елемент  от облеклото на българката.Обличала съм сукмана на прабаба ми, тежи поне пет килограма. Усещането е много особено, сякаш се свързваш с женската енергия в рода. Моят съвременен сукман е от дънков плат, съвсем лек и с красива бродирана шевица. Хубавото на този тип дреха е, че може да се съчетава с различни цветове. Аз съм  избрала  червено, защото  е любимият ми цвят и неизменна част от моя стил. Но със същия успех може да изглеждате страхотно с бяло, жълто или синьо.

Последвайте Womanlike във Facebook

3.Тениска с шевица

Шевицата я е имало много преди да съществуват  тениските, но ето че днес тези елементи от различни епохи съжителстват по един доста добър начин.

Най- хубавото на тениската с шевица е, че може да се съчетава с всичко – от туту пола, през дънки, клинове или моята провокативна комбинация с кожена пола.

Тениската с шевица може да се носи без специален повод в ежедневието и в това е нейното най-голямо очарование.

Черна тениска с шевица
Бяла тениска с шевица

4.Колан с шевици

Коланът с шевица може да е акцент в една съвсем семпла визия.

Идеята за колана, който нося е възникнала заради покана за сватба. “Изискване”  на младоженците било всеки гост да има някакъв фолклорен елемент във визията си.

5. Ленена риза – рокля

Ленената риза- рокля не е за всеки ден. Тя е един модерен прочит на основната част от българската носия. Подходяща е за по-специални поводи като фолклорни събития (особено ако сте участници!) или  етно сватби. Пищната и богата украса създава усещане за изобилие и плодородие. Ризата – рокля може да се носи самостоятелно  или със  специален сукман, който подчертава красотата на шевиците.

Създаването и обличането на дрехи с шевици е вид пазене  на есенцията на българското. Защото светът не е започнал с нас и няма да свърши с нас, но по пътя си носим онези символи, които свързват миналото с бъдещето.

Womanlike напомняне:

Не забравяйте заедно с дрехата с шевица да си облечете усмивката и доброто настроение!Женствеността е преди всичко състояние на душата!

Последвайте Womanlike във Facebook

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend