5 идеи за кратки разходки около Чепеларе

В Чепеларе накъдето и да се обърнеш всичко е гледка!Но когато се качиш една идея по-височко  можеш да преживееш спиращи  дъха моменти. Много често ми се е случвало да ми звънят приятели и да ме питат:”Аз съм в Чепеларе. Къде да отида на разходка?” Именно няколко такива разговора провокираха  появата на този текст.Всички места, с изключение на Таванчика, са на около 30 минути разстояние от края на града, изпробвали сме ги и с много малки деца –  от едногодишни нагоре.

Ето и моите 5 предложения за кратки разходки около Чепеларе:

1.Параклисът “Рождество на Света Богородица”

Тук правя уговорката, че обясненията  за посоки не са ми силна страна, давам само ориентир, а пък за вас това може да е повод да общувате с местните хора, да се поразговорите и да усетите не само духа на природата, а и от сладкодумието на чепеларци.

За параклиса се тръгва от улицата отдясно на църквата “Света Богородица”, положителното е, че има указателна табели до самия параклис и Железният кръст, който може да видите осветен нощем.Първата табела е на оградата на самата църква. По пътя ще срещнете и любимите ми чайници 🙂

По пътя за параклиса "Рождество на Света Богородица"
Камбанарията на параклиса
Самият параклис
Параклисът, сниман от главната улица "Беломорска"

2. Параклисът “Свети Архангел Михаил”

За да стигнете до параклиса “Архангел Михаил” трябва да се минете покрай паметника “Малката Шипка ” и да продължите нагоре. Там спирате някой разговорлив чепеларец и ще получите точни упътвания. Параклисът е построен от брата на моя дядо, Ангел Кръстанов. Семейната история гласи, че чичо Ангел сънувал, че трябва да построи параклис на това място на името на Архангел Михаил. Да оставиш ангелска следа след себе си. 

По пътя за Архангел Михаил
Параклисът"Свети Архангел Михаил"
Ангелски пътеки
Гледка от параклиса" Архангел Михаил"

3.Местността “Таванчика” 

Разходката до Таванчика не е съвсем кратка, от края на града отнема около 1  час и 10 минути.  “Таванчика”  се вижда лесно от Чепеларе – баира, на който има  соларни батерии. Когато бях малка  го гледах от града  и си мислех, че няма нищо друго зад Таванчика, отиваш до него и си  стъпил на тавана на света. Е, да, ама не точно…Има си сериозна гора и наистина невероятни гледки!

Гледка от Таванчика
Поглед към кулата "Снежанка" от Таванчика
От Таванчика

4.Параклисът “Свети Мина”

Това категорично е любимото ми място в Чепеларе. Историята за параклиса съм разказвала вече тук. Най-лесно достъпния за разходка, тръгвате по пътя зад Спортното училище и за много кратко време сте на Свети Мина.

Залезът от Свети Мина

5.Параклисът “Света Петка”

До параклиса “Света Петка ” води  стръмната улица “Спартак”. За кратко време се изкачвате нависоко и пред вас се откриват страхотни гледки. Идеална цел за сутрешна разходка. Да видиш как се ражда денят от Света Петка е уникално преживяване.

Параклисът "Света Петка"
Изглед от параклиса" Света Петка"
Малката къщичка в далечината е параклисът "Света Петка"

Може да ви е направило впечатление, че  крайните точки на всички маршрути  са параклиси. Дори и на Таванчика предстои да бъде осветен “Свети Димитър”.Параклисите са своеобразната “защита” на Чепеларе, символизират вярата и надеждата, че дори да има препятствия, те ще минават с лекота и ще каляват волята.

За настаняване в Чепеларе  мога да ви  препоръчам  къща за гости “Ескиз“. Къщата  е съчетание между  духа на старата каменна  родопска къща  и  удобствата на съвременния свят. Запазени и реставрирани са части от интериора, които носят душата на това магично място. Кафето, което предлагат домакините като комплимент,  е страхотно ароматно, а само докато ми кажат “А тук( плетена кошница) събираме разделно стъклото!” са ме спечелили завинаги. 

Последвайте  Womanlike във Facebook  и Instagram!

2 коментара

  • Бих искала да добавите и Железният кръст. Намира се на около 500 м. След параклиса Рождество на Света Богородица. Има указателни табелки. Поставени са и пейки за отмора. А гледката от Кръста – цяло Чепеларе. Нощно време е осветлен и се вижда от града.

    Reply
    • Благодаря Ви за напомнянето,Рада!Вие вече го добавихте!Поздрави!

      Reply

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend