10 занимания за деца у дома в извънредно положение

Всяка извънредна ситуация има и положителна страна – може би е настъпил моментът  да погледнем навътре в себе си, да се спрем, да общуваме пълноценно помежду си и с децата си. Да свършим всички онези неща у дома, за които все нямаме време или отлагаме. Ето и моите 10 предложения за забавления с децата у дома:

1. Четене на книги

Имам доволно количество книги, които съм започнала да чета, но все не ми остава време да дочета. Всъщност няма значение какво казваме на децата си – важно е какво те ни виждат да правим. Когато правя забележки понякога: “Недей да стоиш на телефона!”, често получавам отговор: “И ти стоиш!” Но когато съм с книга в ръка, често до мен се присламчва едно любопитно човече, което ме пита: “А аз какво да чета сега?”

2. Настолни игри 

Да играем настолни игри  е забавление за цялото семейство от най-обикновеното  Не се сърди човече, Домино, Монопол или  Околосветско пътешествие  – когато не можем да пътуваме реално – включваме въображението си и научаваме нови неща за света. Настолните игри учат децата на толерантност и как да приемат победата и загубата. От скоро със семейството ми играем една много забавна комуникативна игра достъпна онлайн. “Заедно” съдържа над 120 въпроса за опознаване и забавни предизвикателства, чудесен начин за сближаване и с децата и споделяне на неочаквани и за нас самите неща. Стимулира въображението и емоционалната интелигентност.

3. Модно ревю и разчистване на гардероба

В следващите седмици като отговорни граждани ще излизаме много рядко навън и стилът ни ще е предимно пижамено – домашен. Ето че това е много подходящ момент да си разчистим гардеробите от старите дрехи, за да  отворим път на новото и чистото да влезе в живота ни. А защо да не превърнем това досадно занимание  в  домашно  Модно ревю? Тук всичко е позволено – странни съчетания от дрехи, цветове и стилове. Дайте на свобода на детето си да експериментира с външния си вид и начин на изразяване. 

4. Домашен фризьорски салон

Предупреждение!Първо скрийте всички ножици и след това преминете към това занимание. Все пак нека не изпадаме в крайности – все някога ще се наложи да излезем отново!

5. Да готвим заедно

Това ще ни е основно занимание в следващите седмици – да приготвяме храната си вкъщи. Децата обожават да готвят,  но като сме притиснати от времето или сме уморени, често им отнемаме това удоволствие. Мрежата е пълна с интересни, лесни и достъпни рецепти за най-различни вкусотии, които могат да бъдат изпълнени заедно с деца. Тук можем да се заиграем и с етикета на хранене и сервиране. Да възпитаваме без наставнически тон, а чрез игра. 

6. Спортни занимания у дома

Един от неприятните аспекти на ограничаването на социалните контакти е свързано и с намаляване на физическите натоварвания. А и с това готвене  – все пак идва лято и не можем да си позволим разваляне на фигурите за морето, което ни очаква с нетърпение. Можем да отделяме по един час на ден, за да си правим домашна тренировка като зумба, пилатес, народни танци. Според настроението и предпочитанията, всякакви клипчета с тренировки могат да се намерят онлайн. 

Последвайте  Womanlike  във Facebook

7. Подреждане на пъзели

Подреждането на пъзели изисква спокойствие  и  е тренировка за търпението  и логическата мисъл. Освен това всички работим в екип и се наслаждаваме на резултата от усилията си. 

8. Разглеждане на стари албуми със снимки

Това е едно много приятно занимание – да разглеждаш снимки от старите албуми с детето си и да си припомняте със смях за отминалите моменти. Винаги излиза някоя неразказказана история, която да допълва “албума” на семейните спомени. Когато бях дете обожавах да слушам такива истории от бабите ми. Сега си спомням с много носталгия и топлина за тези моменти, но и си давам сметка, че те са ми дали усещането за принадлежност към рода.

9. Домашен театър

Представете си какво би било, ако си размените ролите с вашето дете. Вие сте детето, а то – родителят. Това е  много полезен опит и за двете страни, вие ще се  погледнете през очите на детето си, вероятно ще откриете много забавни или не чак толкова страни на поведението си. Детето ви пък от друга страна ще изпита нелеката задача да бъде родител. Една игра, която освен много смях и забавление, може да ви даде повод за сериозни размисли.

10. Чаена церемония

Англичаните имат специална дума Teatime, с която се отбелязва времето за пиeне на чай. Обикновено това е времето следобед или надвечер. Поканете децата си да участват в приготвянето на чая. Добавете резенче лимон, щипка любов и съчетайте полезното с приятното. 

 

Последвайте Womanlike във Facebook:

https://www.facebook.com/Womanlike.bg/

13 коментара

 • Ако бяхте махнали “извънредно положение” дали пак нямаше да ви се получи заглавието и статията или просто се престаравате?

  Reply
  • Положението е точно такова, каквото е, Страхил!Надявам се, че сте намерили нещо полезно под заглавието:) Останете със здраве!

   Reply
 • Страхотна статия, определено ще опитаме всички 10 предложения. Това е моментът да се забавляваме с децата си. Така ще намалим стреса, а той не е малък.

  Reply
  • Благодаря ти, Ваня!Вероятно предстоят нелеки дни, но от нас зависи как ще ги изживеем. Не забравяйте, че децата усещат нашето емоционално състояние, независимо как се държим и какво говорим.Останете спокойни и със здраве!

   Reply
 • Страхотни идеи, понякога нещо много малко е нужно, за да е пълно щастието или пълноценен деня. Благодаря Ви, със сигурност ще разгледаме стари снимки, ще готвим … и какво ли още не! Чаената церемония е много актуална сега, не се бях сетила да подходя така. Бъдете здрава!

  Reply
  • Благодаря ти, Невенка!Вероятно това е урокът, който ни изпраща Вселената в момента – да забавим темпото и да оценяваме наистина малките и простички неща.Щастието е вътре в нас! Бъдете здрави и спокойни!

   Reply
  • Благодаря ти, Илияна!Останете със здраве!

   Reply
 • Моите деца са пораснали ,но въпреки това оценявам чудесните идеи. Радвайте се на времето с децата си.

  Reply
 • Страхотни идеи. Минахме ги всички. Сега ще ги повторим и се надяваме пандемията да отмине.

  Reply
  • Благодаря ти, Антония!Пожелавам ти здраве и търпение!

   Reply

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да направя престоя Ви на моя сайт възможно най-приятно и полезно, използвам „бисквитки“. Приемам
Send this to a friend